Om Lund

Mer om Lund

På slätterna i sydvästra Skåne hittar vi Lund. Staden är med sina cirka 83 000 invånare den elfte största tätorten i Sverige och huvudort i kommunen. Staden är även en del av storstadsområdet Stor-Malmö vilket gör att förbindelserna till och från staden är mycket goda - här stannar det nästan alltid en buss eller tåg.

Lund har en lång och händelserik historia och tros ha grundats redan i slutet på 900-talet vilket gör att den ofta räknas som en av de äldsta städerna i Norden. Enligt arkeologer ska staden ha flyttas, en flytt som sägs ha skett på ett kungligt initiativ, och man tror att staden tidigare låg en halvmil längre söderut. Stadens tidigare läge - vid orten Uppåkra - visar på att det fanns en bosättning på platsen redan före vår tideräknings början. Men denna plats ska ha blivit nedbränd i slutet av 900-talet.

På grund av sitt strategiska läge, med Romeleåsens sydvästliga sluttning och Höje å, fick man ett bra skydd. Samtidigt låg staden utmed en av dåtidens viktigaste farleder. Man tror också att grundandet av staden var ett led i skapandet av ett enat danskt kungadöme.

I dag är Lund en stad som sjuder av liv. Många av den gamla bebyggelsen har bevarats och ett tydligt tecken på detta är stadens gatunät som inte förändrats särskilt mycket sedan medeltiden.

Lund har under årens lopp varit starkt förknippat med religion, inte minst på grund av domkyrkan som med sina två torn vaktar över staden.

Lunds universitet grundades 1666 och därmed är Sveriges näst äldsta universitet. Här äger några av vårt lands mest prestigefyllda utbildningar rum. Universitetet har runt 47 000 studenter per år och över 7000 anställda. tillsammans med Uppsala brukar Lund nämnas som en av landets främsta studentstäder.

Bland stadens mysiga gågator och gränder finns det något som passar alla. Här blandas de större modekedjorna med mindre butiker samtidigt som det alltid finns ett mysigt kafé eller en restaurang runt hörnet. I Lund är det dessutom lätt att hitta specialbutiker för det mesta som till exempel för ost, kött, bröd, choklad och hattar.

I Lund finns flera torg. Det främsta torget för marknader och torgförsäljning är Mårtenstorget som ligger mitt i staden. Torget var tidigare centrum för handel med kreatur och hette då Oxtorget. Även på Clemenstorget, i närheten av stadens centralstation, bedrivs också viss torghandel.

De flesta av Lunds torg är utsmyckade med någon form av konstverk vilket bidrar ytterligare till stadens kreativa atmosfär. I staden är det aldrig långt till närmsta museum, konstutställning eller teater.