Drottens kyrkoruin

Lund är en stad med medeltida anor och du kan på flera håll i staden se byggnader och gator som lyckats behålla sin medeltida känsla. Om du tycker om historia och vill ta ytterligare ett steg längre i upptäckten av det medeltida Lund är därför ett besök vid Drottens kyrkoruin självklart ett måste.

Ruinen ligger ett ''par trappor ner under det moderna Lund'' och bedöms vara en stenkyrka från omkring år 1050.

Kyrkan hittades vid arkeologiska utgrävningar under 1970- och 80-talet vid Kattesund som ligger sydväst om Stortorget. Vid utgrävningarna hittades även rester av en stavkyrka i trä som man tror kan ha uppförts av den danska kungen Svend Tveskägg omkring år 990. Detta gör att kyrkan räknas som den äldsta stavkyrkan i Lund och hela Skåne.

Stenkyrkan ska ha varit ungefär 50 meter lång vilket troligen har inneburit att kyrkan var en så kallad biskopskyrka. Det är fortfarande osäkert om namnet på kyrkan var Sankt Drotten eftersom flera texter från 1100-talet benämner kyrkan vid ett antal andra namn.

Det går förstås att besöka Drottens kyrkoruin även om den ligger ett par meter under marken. Ruinen är i dag nämligen ett allmänt museum. Det kostar ingenting att besöka ruinen och öppettiderna är normalt sett mellan 10-17 på vardagar och mellan 11-17 på helger. Entrén hittar du i Restaurang Gattostretto.